Wat is Mesologie?


WAT IS MESOLOGIE?

Mesologie is een geneeswijze die zich richt op de individuele aspecten van de patïent. Op het zelfregulerend vermogen en de zelfgenezende kracht van het lichaam. Mesologie streeft naar balans. Naar een evenwicht tussen de functies van het lichaam in zijn reactie op zijn omgeving. Mesologie brengt het lichaam weer in balans met als doel de klachten te laten verdwijnen en gezondheid te hervinden. Mesologie baseert zich op verschillende onderzoeksmethoden waaronder : anamneses, fysische diagnostiek, Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD) en pols- en tongdiagnostiek vanuit de Traditioneel Chinese Geneeskunst en Ayurveda. Met behulp van deze onderzoeken krijgt de mesoloog een totaalbeeld van het lichamelijk functioneren. Verkeerde invloeden kunnen leiden tot klachten en omdat elk lichaam uniek en anders is, reageert ook elk lichaam anders.

 WAARVOOR KUNT U BIJ DE MESOLOOG TERECHT?

Een mesoloog zoekt naar de oorzaak van de klachten en de samenhang tussen oorzaken. De zelfherstellende kracht van het lichaam is belangrijk binnen de therapie. Met behulp van een individueel gezondheidsplan kan de patient meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen gezondheid. In preventief opzicht kan de mesoloog veel voor u betekenen omdat disfuncties in een vroegtijdig stadium opgespoord en bijgestuurd kunnen worden voordat zij zich in een ziekte manifesteren. Als palliatieve therapie kan mesologie bijwerking en klachten verminderen zodat de kwaliteit van het dagelijks leven aanzienlijk verbetert. In periodes waarin het lichaam uit evenwicht is, zoals bijvoorbeeld groei, de puberteit, stress en de overgang, helpt Mesologie om de balans weer te herstellen.

Mesologie kan nuttig zijn bij allerlei soorten klachten, met name chronische of onbegrepen klachten.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Spijsverteringsproblemen pvm_mesologie
 • Chronische vermoeidheid
 • Chronische ontstekingen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Huidaandoeningen
 • Allergieen
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Longklachten
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Psychische klachten
 • Overgewicht


PRINCIPES EN FILOSOFIE

Mesologie is gebaseerd op een drietal principes:

 1. Het menselijk lichaam vormt een functionele eenheid.

De mens staat in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving. In reactie op deze wisselwerking reageert de mens telkens als één geheel. Het fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam is één in functie.

 1. Er is altijd samenhang tussen functie en dysfunctie.

Wanneer een mens uit balans is, ondergaan de structuren (gewrichten, spieren, huid, organen e.d.) symptomatische veranderingen. Er ontstaan klachten. Wanneer deze klachten voortduren ontstaat er een disfunctie. Door de samenhang tussen functie en dysfunctie vast te stellen kan de oorzaak van de disbalans gevonden worden.

 1. De mens bezit zelfregulerende krachten en is in staat zich voortdurend aan te passen aan interne en externe veranderingen.

Niet de veranderingen zelf (bv. verkeerde voeding), maar de manier waarop het individu op deze veranderingen reageert, is bepalend voor het ontstaan van gezondheid of ziekte. Het zelfregulerend vermogen stimuleert de gezondheid en is gericht op het herstel van het evenwicht.